Založ si blog

Problém sa nevolá Kolíková, ale Matovič.

Dnešné Sulíkove vyjadrenie o bezkonfliktnosti fungovania vlády bez Matoviča má úplne realistický základ. Problémom teda je Matovič a nie Kolíková. Nie je cieľom tohoto textu rozoberať Matoviča. Nie je čo nové o ňom napísať. Skôr by som chcel porovnať previnenie Kolíkovej voči mravom a ideám bezúhonného politika tak, ako prezentujú morálny profil koaličného politika a ideí koalície na poli morálky, všetci koaliční partneri. Niektorí poslanci OĽaNO v tom mimoriadne vynikajú.

Okrem verejne dostupných informácií o možnom konflikte záujmov Kolíkovej, iné informácie nemám a predpokladám, že iné skutočnosti keby existovali, už dávno sú na svetle sveta. Je to skutočne také tragické a neprijateľné ? Vyzerá to na náhodu a Kolíkovej by som jej verziu asi uveril. Nemá najmenší dôvod, aby klamala a v tomto prípade by akékoľvek klamstvo bolo veľmi rýchlo odhalené.

Chcem však poukázať na obchod, ktorý sa udial na začiatku pandémie. Vtedy sa o štátnu zákazku na dodávku antigénových testov uchádzala, okrem iných, aj malá firma z Trnavy. Áno z Trnavy. Konateľom firmy vtedy bol ( možno je dodnes a keby po tomto kšefte nebol, tak sa veľmi čudujem ), ak sa nemýlim, riaditeľ základnej školy, ktorý navštevujú ( vtedy navštevovali ) Matovičove deti. Firma s ročným obratom na úrovni, obrazne povedané v porovnaní s objemom štátnej zákazky, zobchodovania jedného vreca cementu a pár fúrikov štrku, na dodávku miliónov testov.

Ani samotnému Pánu Bohu neuverím, že to bola náhoda. Takáto minifirma by sa do tendra za niekoľko miliónov nepustila ani náhodou. Samozrejme ak má konateľ všetkých päť pohromade. Priveľké sústo by mohlo byť nielen likvidačné, ale mohlo by mať pre malú firmu ďalekosiahle následky. Detaily si myslím, nie je potrebné rozvádzať. Dnes obchody nefungujú tak, ako pred dvadsiatimi rokmi biznis v obore nákupu a predaja hliníkových zliatin a druhotných surovín farebných kovov. V tých časoch sa šikovný obchodník s prehľadom na trhu s uvedenými komoditami mohol realizovať vo veľkom bez centu vo vrecku alebo na účte. Fungovalo to dosť ľahko.

Stačilo si dohodnúť u odberateľov, spoľahlivých zlievarní, spotrebiteľov zlievárenských zliatin hliníka, dodávku niekoľkých kamiónov zliatin na konkrétny termín za spotové ceny a so splatnosťou na 14 dní ( pri spotovom obchode fungovala aj predplatba ). U výrobcu zliatin nebol žiadny problém dohodnúť si termín platby na 60 dní, dokonca aj na 90 a 180 dní. Spotrebiteľ zaplatil za 14 dní po dodaní tovaru. Nasledujúce obdobie 44 až 166 dní mal dobrodruh na to, aby utŕžené peniaze niekoľkokrát otočil na šrote – druhotných surovinách, alebo na zliatinách s krátkymi splatnosťami a vyššou maržou. Ak na začiatku predal 100 ton za 1800.- €/tonu, k dispozícii mal 180 000.- €, s ktorými mohol do termínu splatností urobiť množstvo obchodov a tvoriť si zisk. Bez kapitálu a bez banky.

Umožňovali to deformácie na trhu s týmito komoditami, pretlak výrobných kapacít a dodávateľov zliatin, občasné umelé deformácie burzy s farebnými kovmi. Známa je aféra, keď sa v mexickej púšti „našlo“ asi 1 milión ton zliatin. Pôvod Čína, účel – obchádzanie embarga na dovoz hliníka z Číny do USA. V USA sa dokonca diali za účelom vyvolania poplachu na komoditnej burze a cenových zemetrasení, až neuveriteľné veci. Aby vyvolali dojem, že svetové zásoby hliníka sú na nízkej úrovni, prevážali hliník medzi referenčnými skladmi. Kde išli audítori, odtiaľ sa vozilo do iných skladov a opačne.

Tento „kolotoč“ však pri dodávkach testov bez finančného krytia by asi nefungoval. Čiže štát musel za testy zaplatiť skôr, ako sa muselo platiť výrobcovi. A to sa dá len s krytím obchodu z najvyšších miest. Kde sú moralizujúci poslanci OĽaNO ? Nechceli by sa k tomu vyjadriť ? V tom čase sa kde – kto obul do Matoviča, ale koaliční partneri, dokonca aj Sulík, ho podržali. Vtedy ešte nevyvádzal, ešte nemal kedy. Ako by dnes na tento pochybný obchod reagovali koaliční partneri a predovšetkým opozícia ? Vôbec, už sa na to zabudlo ? Toto je potrebné rozoberať skôr, ako sa tu predvádzať na úkor Kolíkovej. Jej problém je bagatel oproti kšeftu trnavskej minifirmy so štátom.

Precitlivelosť na svoje práva je adekvátna ignorancii voči povinnostiam.

15.08.2021

Inými slovami povedané, čím viac sa oháňame právami, tým menej si pripúšťame, že máme aj množstvo povinností ! A tých je viac ako práv, aspoň skutočná demokracia je taká. Som unavený hoci len z počúvania toho, ako sa ľudia voči sebe správajú. Ignorancia, netolerantnosť a bezohľadnosť, to sú atribúty, ktorými tento národ prekypuje výdatne. Svojho času Viliam [...]

Vážená správa TANAP – u, počúvate sa ?

23.06.2021

Správa TANAP – u, ako reakciu na posledné výskyty medveďa v obývaných lokalitách, kritiku obyvateľstva včítane mňa a televízne reportáže o medvedích návštevách v obývaných lokalitách, vydala vyhlásenie, zverejnené dnes na portáli „TOP“. Nižšie je celý text krátkeho článku, z ktorého nie je možné nič vynechať, aby niečo nebolo vytrhnuté z [...]

Invázia, alebo záchrana holých životov ?

19.06.2021

Pred pár rokmi som si kládol takúto otázku v súvislosti s masívnym prílevom migrantov do Západnej Európy v inom blogu. Zverejnil som ho na stránke „SME“. Dnes už tam nie je, ale podobnú otázku, trošku v inom zmysle si môžeme položiť aj dnes. „Ako ochránime svoje holé životy proti invázii medveďov“ ? Chceme, či nechceme, je to realita a kto sa [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

otvoreneoci24

Táto stránka sa venuje všetkému, čo autor vidí, zažije, zaujme ho, poprípade zažil a zaujalo ho to v minulosti. Nevyhýba sa žiadnej téme a niekedy sa zrodí článok napríklad na základe hoci aj správania sa hmyzu. Mám vyhranené názory na mnoho pozemských vecí a život ma vyškolil všestranne. Preto si dovolím vysloviť aj nasledovnú definíciu : Definícia slovenského politika : Ak si myslíš, že tebou volený politik je človek, ktorý ti chce pomôcť a pomôže, zobuď sa. Teba potrebuje iba na to, aby sa dostal tam kde chce byť. Predovšetkým chce pomôcť sám sebe tak, aby si si myslel, že pomáha tebe ! Verí v tvoju naivitu a slepotu voči jeho ťaženiu za bohatstvom a výhodami, voči jeho úskokom a klamstvám. Vytvára dokonalú ilúziu služobníka. V skutočnosti on nič iné ani nevie. Dopraj mu, lebo ak príde iný, nebudeš mať ani ilúzie, iba holý zadok. A on dom na Floride. Tak načo sa rozčuľovať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 60202x
Priemerná čítanosť článkov: 3169x

Autor blogu