Založ si blog

Košického cyklistu prilba neochráni, ba ani radlica pred bicyklom !

Moje povinnosti sa tento týždeň skumulovali tak, že som sa rozhodol prespať v Košiciach. Inak by to boli kilometre navyše len z dôvodu prenocovania vo svojej posteli. Rozhodol som sa oživiť si spomienky na študentské časy a prenajal som si izbu na jednom z internátov Technickej univerzity. Úroveň ubytovania v „hotelovej“ izbe je adekvátna trom hviezdičkám. Je to čisté, k dispozícii je všetko, čo potrebuje bežný človek a navyše je k dispozícii kuchynka s možnosťou prípravy jednoduchého jedla, alebo zohrievania. Ak použijem klasický pomer cena oproti ponúknutému komfortu, potom je to lacné a kvalitné ubytovanie.

Večer som mal čas na prechádzku centrom mesta. Bol to prvý deň, kedy sa život začal preberať z vyše ročnej letargie. Na pešej zóne boli terasy plné napriek nie príliš prívetivému počasiu. Nepršalo, ale nad Bankovom sa sformovala oblačnosť, ktorá budila rešpekt. Takmer čierna obloha neveštila nič dobrého. Do toho typický košický vetrík, ktorý neprestane fúkať v žiadnom ročnom období. Zo študentských čias si pamätám, že bezvetrie v Košiciach neexistuje. Naopak, zažil som tam vetry, kedy sa nedalo po uliciach chodiť, pretože v nárazoch vetra bolo ťažké udržať si rovnováhu. Na vtedy čerstvo postavenom sídlisku Furča sa vylamovali okenné tabule na výklopných oknách. Tie boli hitom doby, ale ich plocha bola pre košický nárazový vietor ich slabou stránkou. Na Furči – na kopci – to duje dvojnásobne. Oblasť priamo naväzuje na údolie Hornádu, odkiaľ to fučí nepretržite. Aj vtedy fučalo…  Hold, „kdepak asi soudruzi projektanti udělali chybu“ ?

Komenského ulicou som sa presúval ľahkým prechádzkovým tempom a spomínal na staré časy. Presúvajúc sa popri univerzitnom parku, ktorý je mimochodom ďaleko krajší ako pred 40 rokmi, som si všimol rekonštruovaný objekt bývalej študentskej krčmy „Na Letnej“. Bol to priamo strategický objekt, na okraji akademickej zóny. Kto by si snáď v tých časoch pomýlil smer a vybral sa na sever, nemusel ľutovať, opačná strana areálu bola lemovaná krčmou „U Janka“. Oproti starému štadiónu VSS. Pomyselný „Bermudský trojuholník“ dopĺňal Merkúr. „Reštaurácia“ v socialisticky postavenom a poňatom obchodnom centre.

Polovica chodníka je vyhradená cyklistom s vyznačenou cyklotrasou. Viď fotografie nižšie. Vozilo sa dosť veľa ľudí všetkých vekových kategórií, takže zasahovať do ich koridoru by bolo hazardom. K zásahu do cyklotrasy však predsa len došlo. Na fotografiách je jednoznačne vidieť, že košickí cyklisti sa musia mať na pozore. Pred budovou Vodohospodárskeho podniku je trasa odklonená tak nešťastne, že kandeláber stojí presne v strede jazdného pruhu. Dôvod odklonenia trasy by som chápal. Keby pokračovala priamo aj popred túto budovu, ľudia vychádzajúci z budovy by mohli byť pilotmi formula -. bikov ohrození. Aj takí sa našli. Ešteže cyklistom nemerajú rýchlosť. Pokuty by padali určite.

Za tých pár minút, kým som mal na dohľad túto „obchádzku“, sa samozrejme nikto nedržal vyznačenej trasy. Všetci fičali rovno. Kto by to aj napokon robil ? Je to logicky vzaté, nezmysel. Keď už zriaďovateľ trasy riešil bezpečnosť chodcov, prečo neriešil bezpečnosť cyklistov ? Predsa bolo možné trasu viesť aj mimo kandelábra a pod schodmi by ostala aj bezpečnostná zóna. Aj chodec má predsa zodpovednosť a musí byť obozretný. Alebo sa predpokladalo, že klienti a zamestnanci Vodohospodárskeho podniku opúšťajú objekt takí napálení, že nevnímajú svoje okolie ?

Úradný šimel sa tentokrát prekonal. Myslím, že ďalej komentovať tento nezmysel nie je potrebné. Nech každý posúdi sám, aká hrozba číha na poctivého cyklistu na Komenského ulici v Košiciach. Neochráni ho prilba, ba dokonca ani radlica pred bicyklom, pretože rúra kandelábra má v dolnej časti priemer asi 300 mm a to je tak na tank.

 

Presmerovaný cyklochodník pred budovou VVS Košice

Precitlivelosť na svoje práva je adekvátna ignorancii voči povinnostiam.

15.08.2021

Inými slovami povedané, čím viac sa oháňame právami, tým menej si pripúšťame, že máme aj množstvo povinností ! A tých je viac ako práv, aspoň skutočná demokracia je taká. Som unavený hoci len z počúvania toho, ako sa ľudia voči sebe správajú. Ignorancia, netolerantnosť a bezohľadnosť, to sú atribúty, ktorými tento národ prekypuje výdatne. Svojho času Viliam [...]

Vážená správa TANAP – u, počúvate sa ?

23.06.2021

Správa TANAP – u, ako reakciu na posledné výskyty medveďa v obývaných lokalitách, kritiku obyvateľstva včítane mňa a televízne reportáže o medvedích návštevách v obývaných lokalitách, vydala vyhlásenie, zverejnené dnes na portáli „TOP“. Nižšie je celý text krátkeho článku, z ktorého nie je možné nič vynechať, aby niečo nebolo vytrhnuté z [...]

Invázia, alebo záchrana holých životov ?

19.06.2021

Pred pár rokmi som si kládol takúto otázku v súvislosti s masívnym prílevom migrantov do Západnej Európy v inom blogu. Zverejnil som ho na stránke „SME“. Dnes už tam nie je, ale podobnú otázku, trošku v inom zmysle si môžeme položiť aj dnes. „Ako ochránime svoje holé životy proti invázii medveďov“ ? Chceme, či nechceme, je to realita a kto sa [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

otvoreneoci24

Táto stránka sa venuje všetkému, čo autor vidí, zažije, zaujme ho, poprípade zažil a zaujalo ho to v minulosti. Nevyhýba sa žiadnej téme a niekedy sa zrodí článok napríklad na základe hoci aj správania sa hmyzu. Mám vyhranené názory na mnoho pozemských vecí a život ma vyškolil všestranne. Preto si dovolím vysloviť aj nasledovnú definíciu : Definícia slovenského politika : Ak si myslíš, že tebou volený politik je človek, ktorý ti chce pomôcť a pomôže, zobuď sa. Teba potrebuje iba na to, aby sa dostal tam kde chce byť. Predovšetkým chce pomôcť sám sebe tak, aby si si myslel, že pomáha tebe ! Verí v tvoju naivitu a slepotu voči jeho ťaženiu za bohatstvom a výhodami, voči jeho úskokom a klamstvám. Vytvára dokonalú ilúziu služobníka. V skutočnosti on nič iné ani nevie. Dopraj mu, lebo ak príde iný, nebudeš mať ani ilúzie, iba holý zadok. A on dom na Floride. Tak načo sa rozčuľovať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 60918x
Priemerná čítanosť článkov: 3206x

Autor blogu