Založ si blog

Nezatracujme pani prezidentku za vymenovanie II. Matovičovej vlády, ako ju nazval Pellegrini.

Aj ja patrím medzi tých, ktorí by Matoviča najradšej už viac na politickej scéne Slovenska nevideli. Pritom som volil OĹaNO, ako najistejšiu možnosť v danom momente. Matovič bol taký drzý, že svoje zotrvanie vo vláde podmienil rozpadom koalície. A on by to urobil bez mihnutia oka. Hádam ani nie je potrebné zdôrazňovať, že jeho myslenie je zastreté mocou a ľudia sú mu ukradnutí. Hrá na city, vynucuje si pochvalu a uznanie, aspoň sa o to snaží, ale príliš mu to nejde. Natoľko chce byť presvedčivý ľudomil, až je to podozrivé a teraz to už skôr pôsobí dojmom Mečiarovského ochotníckeho divadielka.

Prišli by predčasné voľby a v tejto situácii by to asi nebolo práve najlepšie riešenie. Vydieraním si vyhandloval čas. Nič viac, nič menej, iba čas. Odhliadnúc od toho, kto vo vláde sedí, je aká – taká nádej, že sa život nezastaví a namiesto riešenia krízového stavu nebudú na chvíľu bojovať o moc.

Podľa vyjadrení pani prezidentky, toto boli pohnútky, ktoré ju viedli k rozhodnutiu vymenovať vládu v takmer nezmenenej podobe. Chcela urýchlene zachovať jej funkčnosť. Aj keď priamo nehovorí, čo si myslí o Matovičovom vydieračskom kroku, za jej vyjadreniami je cítiť aj dovetok a jasný názor medzi riadkami. Jediné, čo si dovolila poznamenať bolo, že človek sa v strednom veku nedokáže zásadne zmeniť. Touto poznámkou v podstate povedala, že oprávnene môžeme očakávať komplikácie. Evidentne si myslí svoje, čo je cítiť z jej rozhovoru pre denník Sme.

Mohli by sme na ňu kydať oheň a síru. Niekedy je lepšie prešľapovanie na mieste vyriešiť radikálne. Aj mne sa podstatne viacej páči riešenie, ktoré má všetky atribúty ťahu na bránu. Ona zvolila odsunutie predčasných volieb na postpandemické obdobie. Chcel by som tomu veriť, že za 3 – 4 mesiace sa budeme môcť priblížiť pôvodnému životnému režimu. Je to dosť optimistický predpoklad, ale nie nemožný vývoj situácie. Dovtedy sa vo vláde znovu rozhádajú a budeme môcť riešiť predčasné voľby. Nepovedala to na rovinu, ale mám za to, že práve toto si myslí aj ona.

Riešenie pani prezidentky irituje kde – koho. Na prvý pohľad by sa zdalo, že je alibistické, prokoaličné a neviem ešte ako by sme ho mohli nazvať. Áno, ako som napísal vyššie, je možné tomuto rozhodnutiu ledačo vyčítať. Ale z možných zlých riešení, je práve toto riešenie možno to menšie zlo. Predovšetkým vzhľadom na obyvateľstvo, chorobnosť, finančnú situáciu mnohých rodín, kŕčovitý stav v štáte. Padli sme do kategórie „banánová republika“ s nefunkčným parlamentom a navyše nemať ani vládu, by bolo plus na vrch ďalšie bahno. Druhá kríza tejto vlády už nebude trvať tak dlho a jej riešenie už nebude v Matovičových, ale ani v Hegerových rukách. Koalícia sa rozsype ako domček z kariet od večera do rána. Vyrieši ju Kollár a Pellegrini.

Pellegrini nešetril kritikou na koaličné manévre a vyslovil jednu zaujímavú myšlienku. „Možno by nebolo zlé, mať budúcu koalíciu zloženú aj zo strán z opačnej strany barikády“. Ak túto myšlienku čítam správne, vážne uvažuje o možnej spolupráci s Kollárom a možno aj s inou, ako sa vyjadril, ktoroukoľvek príčetnou stranou, aj zo súčasnej koalície. Ak nejaká, samozrejme, prežije očakávané opakované zemetrasenie. Už samotné vyslovenie myšlienky o takej koalícii je na Slovensku pokrok a ak je to myslené úprimne, zasluhuje si pozornosť. A nesťažuje sa ani na pani prezidentku, dokonca si pochvaľuje jej snahu o nestranné a korektné konanie. Čo dodať. Voľby budú zaujímavé.

Lego sa začína skladať. Sú to znaky vážnej prípravy na predčasné voľby a povolebné koaličné rozhovory. A počíta sa aj s podporou pani prezidentky.

 

 

 

 

 

 

Precitlivelosť na svoje práva je adekvátna ignorancii voči povinnostiam.

15.08.2021

Inými slovami povedané, čím viac sa oháňame právami, tým menej si pripúšťame, že máme aj množstvo povinností ! A tých je viac ako práv, aspoň skutočná demokracia je taká. Som unavený hoci len z počúvania toho, ako sa ľudia voči sebe správajú. Ignorancia, netolerantnosť a bezohľadnosť, to sú atribúty, ktorými tento národ prekypuje výdatne. Svojho času Viliam [...]

Vážená správa TANAP – u, počúvate sa ?

23.06.2021

Správa TANAP – u, ako reakciu na posledné výskyty medveďa v obývaných lokalitách, kritiku obyvateľstva včítane mňa a televízne reportáže o medvedích návštevách v obývaných lokalitách, vydala vyhlásenie, zverejnené dnes na portáli „TOP“. Nižšie je celý text krátkeho článku, z ktorého nie je možné nič vynechať, aby niečo nebolo vytrhnuté z [...]

Invázia, alebo záchrana holých životov ?

19.06.2021

Pred pár rokmi som si kládol takúto otázku v súvislosti s masívnym prílevom migrantov do Západnej Európy v inom blogu. Zverejnil som ho na stránke „SME“. Dnes už tam nie je, ale podobnú otázku, trošku v inom zmysle si môžeme položiť aj dnes. „Ako ochránime svoje holé životy proti invázii medveďov“ ? Chceme, či nechceme, je to realita a kto sa [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

otvoreneoci24

Táto stránka sa venuje všetkému, čo autor vidí, zažije, zaujme ho, poprípade zažil a zaujalo ho to v minulosti. Nevyhýba sa žiadnej téme a niekedy sa zrodí článok napríklad na základe hoci aj správania sa hmyzu. Mám vyhranené názory na mnoho pozemských vecí a život ma vyškolil všestranne. Preto si dovolím vysloviť aj nasledovnú definíciu : Definícia slovenského politika : Ak si myslíš, že tebou volený politik je človek, ktorý ti chce pomôcť a pomôže, zobuď sa. Teba potrebuje iba na to, aby sa dostal tam kde chce byť. Predovšetkým chce pomôcť sám sebe tak, aby si si myslel, že pomáha tebe ! Verí v tvoju naivitu a slepotu voči jeho ťaženiu za bohatstvom a výhodami, voči jeho úskokom a klamstvám. Vytvára dokonalú ilúziu služobníka. V skutočnosti on nič iné ani nevie. Dopraj mu, lebo ak príde iný, nebudeš mať ani ilúzie, iba holý zadok. A on dom na Floride. Tak načo sa rozčuľovať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 60927x
Priemerná čítanosť článkov: 3207x

Autor blogu