Založ si blog

V riadení systému „čakáreň“ niečo evidentne škrípe.

Niekoľko dní počúvame nepríjemné informácie o tom, že SR si neobjednala vakcíny sumárne v dostatočnom množstve. Prijateľné by bolo, keby boli objednané množstvá súhrnne aspoň dvoj až trojnásobkom počtu obyvateľstva.

Naši europoslanci v relácii „Braňo Závodský na živo“ tento týždeň uvádzali príklady Holandska a Belgicka, ktorí si objednali spomínané násobky a preto ich absencia vakcín nebrzdí vo vysokom tempe vakcinácie. „Kde udělali soudruzi z NDR chybu“, je v tomto momente možno ani nepodstatné. Skôr by som sa čudoval, keby bolo všetko v poriadku a naši zdravotníci by mohli pichať hlava – nehlava.

Oni by pichali aj teraz, ale stane sa, že nie je do koho. Je to holá realita a informácia pochádza od lekára z jedného vakcinačného centra na strednom Slovensku. „Vyhadzujeme vakcíny, pretože nahlásený občan z aktuálne očkovaných vyšších vekových kategórií nepríde“. Prečo ? To neuhádne ani sám pán Boh. V seniorskej kategórii je možné všetko. Zdravotníci volajú náhradníkom v poradí, zase len seniorom. Dovolajú sa ? Možno áno, možno nie. Je to lotéria a operatívne zohnať náhradu zo seniorskej kategórie je často nemožné ( nepočuje zvonenie, mobilita, nemôže, zľakne sa a vycúva a mnoho iných možností ).  A takto končia vakcíny v odpade. Máme málo, ale nedomyslená organizácia práce ukrajuje aj z toho mála.

Zdravotnícky personál má jednoznačne stanovené pravidlá a predpokladám, že na základe publikovaných, „neoprávnene použitých vakcín“,    ( Cibulkovej prípad bol rozmazaný dôkladne, nezastávam sa jej ), si nedovolí zaočkovať niekoho iného, z inej vekovej kategórie. Pýtam sa, či je v poriadku, ak vakcína skončí v odpade len preto, že máme stanovené nedomyslené pravidlá. Nebolo by vhodné z hľadiska využitia vakcín mať v čakárni aj mladšiu skupinu, ktorá je operatívne dostupnejšia a predovšetkým mobilnejšia ako len stanovenú vekovú kategóriu ? Môj názor je, že ak sa termín uvoľní a nie je dostupný náhradník podľa pravidiel, je lepšou alternatívou zaočkovať kohokoľvek, ako vakcínu vyhodiť do odpadu.

Nie je v kompetencii očkovacieho teamu urobiť takéto rozhodnutie, ale nie je stanovené ani to, ako dlho má personál hľadať náhradníka.   Nedomyslený systém, ktorý vytvára predpoklady a aj vytvára, na trestuhodné vyhadzovanie nevyužitých vakcín. Ostatne, lekár nerozprával do vzduchu. Žiadny člen očkovacieho teamu nemá tisíc člennú rodinu, aby ju pod zámienkou obsadenia uvoľnených termínov postupne uprednostnil.

      Ešte sa ponúka vysoko hypotetická otázka, či by sa nerozbehlo kupčenie s vakcínami. Na Slovensku je možné všetko, ale kontrolovať priebeh očkovania je predsa možné. A v nie poslednom rade, zdravotníci nie sú apriori podvodníci. Ale ak nemajú kompetencie, nič iné im neostáva, ako prebytočné vakcíny vyhodiť do odpadu. Môžeme si dovoliť takúto luxusnú nezodpovednosť ?

Precitlivelosť na svoje práva je adekvátna ignorancii voči povinnostiam.

15.08.2021

Inými slovami povedané, čím viac sa oháňame právami, tým menej si pripúšťame, že máme aj množstvo povinností ! A tých je viac ako práv, aspoň skutočná demokracia je taká. Som unavený hoci len z počúvania toho, ako sa ľudia voči sebe správajú. Ignorancia, netolerantnosť a bezohľadnosť, to sú atribúty, ktorými tento národ prekypuje výdatne. Svojho času Viliam [...]

Vážená správa TANAP – u, počúvate sa ?

23.06.2021

Správa TANAP – u, ako reakciu na posledné výskyty medveďa v obývaných lokalitách, kritiku obyvateľstva včítane mňa a televízne reportáže o medvedích návštevách v obývaných lokalitách, vydala vyhlásenie, zverejnené dnes na portáli „TOP“. Nižšie je celý text krátkeho článku, z ktorého nie je možné nič vynechať, aby niečo nebolo vytrhnuté z [...]

Invázia, alebo záchrana holých životov ?

19.06.2021

Pred pár rokmi som si kládol takúto otázku v súvislosti s masívnym prílevom migrantov do Západnej Európy v inom blogu. Zverejnil som ho na stránke „SME“. Dnes už tam nie je, ale podobnú otázku, trošku v inom zmysle si môžeme položiť aj dnes. „Ako ochránime svoje holé životy proti invázii medveďov“ ? Chceme, či nechceme, je to realita a kto sa [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

otvoreneoci24

Táto stránka sa venuje všetkému, čo autor vidí, zažije, zaujme ho, poprípade zažil a zaujalo ho to v minulosti. Nevyhýba sa žiadnej téme a niekedy sa zrodí článok napríklad na základe hoci aj správania sa hmyzu. Mám vyhranené názory na mnoho pozemských vecí a život ma vyškolil všestranne. Preto si dovolím vysloviť aj nasledovnú definíciu : Definícia slovenského politika : Ak si myslíš, že tebou volený politik je človek, ktorý ti chce pomôcť a pomôže, zobuď sa. Teba potrebuje iba na to, aby sa dostal tam kde chce byť. Predovšetkým chce pomôcť sám sebe tak, aby si si myslel, že pomáha tebe ! Verí v tvoju naivitu a slepotu voči jeho ťaženiu za bohatstvom a výhodami, voči jeho úskokom a klamstvám. Vytvára dokonalú ilúziu služobníka. V skutočnosti on nič iné ani nevie. Dopraj mu, lebo ak príde iný, nebudeš mať ani ilúzie, iba holý zadok. A on dom na Floride. Tak načo sa rozčuľovať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 60915x
Priemerná čítanosť článkov: 3206x

Autor blogu