Založ si blog

Bude zavedená hmotná zodpovednosť aj pre vládu a poslancov parlamentu?

Aj členovia vlády a poslanci parlamentu sú zamestnanci, zamestnanci štátu, ktorý je principiálne rovnaký podnikateľ ako hociktorý iný. Je tragédiou, že je horším podnikateľom ako ten posledný tupec, ktorý má problém so základnými princípmi podnikania a prežíva len vďaka absencii daňovej kontroly.

V civilnom živote je úplne bežnou súčasťou pracovnej zmluvy aj hmotná zodpovednosť za prípadné škody spôsobené zamestnávateľovi. Platí to pre menežerov ( samozrejme, ak firma na tom trvá, ale dnes už na tom trvá každá svojprávna firma ) a rovnako aj pre radových zamestnancov. Túto škodu je možné poistiť. Svojho času sme to riešili bežne. Poistka kryla škodu do päťnásobnej výšky platu a pre výrobného robotníka ( dnes už operátor ) stála ročne pár desiatok eur.

Koalícia sa veľmi chystala uplatniť, okrem iných, aj tento inštitút. Vyzeralo to na veľkú jazdu naprieč spravodlivosťou, rovnoprávnosťou a potieraním papalášizmu, ale zrejme len vyzeralo. Ostalo v tomto smere ticho a koaličné manévre zatienili zrejme všetko. Nielen úmysly, ale aj mozgy. O tom sme sa mohli presvedčiť.

Narážam na pravdepodobne chybnú šaržu vakcíny Sputnik V. Matovič svojvoľne nakúpil vakcíny a tie, ako vieme, ležia v Šarišských Michaľanoch. ŠÚKL sa k jej kvalite nevie jednoznačne vyjadriť z titulu nedostatku informácií z výroby. Utešená patová situácia a umŕtvené peniaze. Boli by sme naivní, keby sme sa domnievali, že dodávateľ poskytol 60 dňovú splatnosť na faktúru, nebodaj aj dlhšiu. Obchody, ktoré sa ušijú s takouto rýchlosťou, sú bežne uskutočňované na predplatbu. Takto to funguje v civilnom živote a biznise.

Rusko je síce našim významným obchodným partnerom, ale zároveň politicky stojí na opačnej strane barikády ako Slovensko. Pre Dankove modré oči a počet hviezdičiek na výložke, by si nikto na triko nezobral neistý obchod. Dokonca si dovolím tvrdiť, že s veľkou pravdepodobnosťou Rusi vedeli o pochybnej kvalite danej šarže a naivný Matovič im prišiel vhod. Je dosť divné a nepravdepodobné, že v Rusku len tak ležalo 200 000 vakcín a nebolo ich komu predať. A s veľkou pravdepodobnosťou sme zaplatili vopred. Koľko ? Nevieme, pretože vláda to tají.

Tu vidím minimálne podvod na občanoch, pretože takýto netransparentný obchod sa inak klasifikovať nedá. Matovič obral štátny rozpočet o balík, ktorý by našiel v tejto situácii podstatne rozumnejšie uplatnenie. Ak sa vláda nad touto bohapustou spreneverou nepozastaví a nebude ju riešiť, je celá vinná do posledného ministra. Okradla vlastných občanov.

Ak by sa mali plniť predvolebné sľuby, Matovič by mal niesť osobnú zodpovednosť za spreneveru a mal by škodu za nakúpený odpad štátu uhradiť. Následný krok by mal byť odchod z vlády. Keby v zdravej firme riaditeľ svojvoľne nakúpil šmejdy a takto nezmyselne zvýšil náklady, majitelia by s ním vyrazili dvere na počkanie. Je to priamy dôkaz toho, že náš štát je dlhodobo najhorší podnikateľ pod slnkom a nič sa nedeje, „dobre bude“ , „svet gombička“… V blízkej budúcnosti asi ani nehrozí, aby sa podnikateľská úroveň štátu posunula k vyššej kvalite, lepšej hospodárnosti.

„Dávam boľševikovi rok, maximálne dva“! Rozumejme tomuto, na veky živému výroku „Kodeťáka“ z filmu Pelíšky, o jeden rád nižšie, čo znamená, že dávam Matovičovi mesiac, maximálne dva. Potom sa niečo musí udiať a udeje. On dlhšie nevydrží nerobiť nezmysly.

Precitlivelosť na svoje práva je adekvátna ignorancii voči povinnostiam.

15.08.2021

Inými slovami povedané, čím viac sa oháňame právami, tým menej si pripúšťame, že máme aj množstvo povinností ! A tých je viac ako práv, aspoň skutočná demokracia je taká. Som unavený hoci len z počúvania toho, ako sa ľudia voči sebe správajú. Ignorancia, netolerantnosť a bezohľadnosť, to sú atribúty, ktorými tento národ prekypuje výdatne. Svojho času Viliam [...]

Vážená správa TANAP – u, počúvate sa ?

23.06.2021

Správa TANAP – u, ako reakciu na posledné výskyty medveďa v obývaných lokalitách, kritiku obyvateľstva včítane mňa a televízne reportáže o medvedích návštevách v obývaných lokalitách, vydala vyhlásenie, zverejnené dnes na portáli „TOP“. Nižšie je celý text krátkeho článku, z ktorého nie je možné nič vynechať, aby niečo nebolo vytrhnuté z [...]

Invázia, alebo záchrana holých životov ?

19.06.2021

Pred pár rokmi som si kládol takúto otázku v súvislosti s masívnym prílevom migrantov do Západnej Európy v inom blogu. Zverejnil som ho na stránke „SME“. Dnes už tam nie je, ale podobnú otázku, trošku v inom zmysle si môžeme položiť aj dnes. „Ako ochránime svoje holé životy proti invázii medveďov“ ? Chceme, či nechceme, je to realita a kto sa [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

otvoreneoci24

Táto stránka sa venuje všetkému, čo autor vidí, zažije, zaujme ho, poprípade zažil a zaujalo ho to v minulosti. Nevyhýba sa žiadnej téme a niekedy sa zrodí článok napríklad na základe hoci aj správania sa hmyzu. Mám vyhranené názory na mnoho pozemských vecí a život ma vyškolil všestranne. Preto si dovolím vysloviť aj nasledovnú definíciu : Definícia slovenského politika : Ak si myslíš, že tebou volený politik je človek, ktorý ti chce pomôcť a pomôže, zobuď sa. Teba potrebuje iba na to, aby sa dostal tam kde chce byť. Predovšetkým chce pomôcť sám sebe tak, aby si si myslel, že pomáha tebe ! Verí v tvoju naivitu a slepotu voči jeho ťaženiu za bohatstvom a výhodami, voči jeho úskokom a klamstvám. Vytvára dokonalú ilúziu služobníka. V skutočnosti on nič iné ani nevie. Dopraj mu, lebo ak príde iný, nebudeš mať ani ilúzie, iba holý zadok. A on dom na Floride. Tak načo sa rozčuľovať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 60887x
Priemerná čítanosť článkov: 3205x

Autor blogu