Založ si blog

Vážená správa TANAP – u, počúvate sa ?

Správa TANAP – u, ako reakciu na posledné výskyty medveďa v obývaných lokalitách, kritiku obyvateľstva včítane mňa a televízne reportáže o medvedích návštevách v obývaných lokalitách, vydala vyhlásenie, zverejnené dnes na portáli „TOP“. Nižšie je celý text krátkeho článku, z ktorého nie je možné nič vynechať, aby niečo nebolo vytrhnuté z kontextu, čo by som nechcel. Tu je text správy :

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Ľahostajnosťou a ignorovaním legislatívy ľudia za uplynulé roky vytvorili desiatky kontajnerových medveďov, ktorých osud je vopred spečatený. Upozornila na to v stredu na sociálnej sieti Správa Tatranského národného parku (TANAP).

Odpad v okolí nezabezpečených kontajnerov je podľa nich problém, na ktorý upozorňujú a riešia ho roky. Ako príklad uviedli lokalitu Hrdovo v Západných Tatrách pri Ceste slobody.

Pri poslednej kontrole lokality pracovník strážnej služby vo večerných hodinách pozoroval medveďa hodujúceho na odpadkoch. Vyprodukovať ho mali obyvatelia miestnej chatovej osady. „Medveď bol s pomocou klaksónu a spreja plašený zhruba od 19.00 do 22.30 h. Počas tejto doby sa na ceste zastavovali vozidlá, vystupovali zvedavci z vozidiel a fotili šelmu vo veľmi krátkej vzdialenosti na päť až sedem metrov, čím znemožňovali pracovníkovi sústrediť sa na účinné plašenie. Okrem toho, že sa svojou nezodpovednosťou vystavovali nebezpečenstvu útoku od medveďa, utvrdzovali zviera v tom, že mu od ľudí nehrozí nebezpečenstvo,“ uviedla správa národného parku.

V januári tohto roka nadobudla účinnosť nová vyhláška Ministerstva životného prostredia SR k zákonu o odpadoch z novembra 2020. Počet lokalít, na ktoré sa vzťahuje povinnosť zabezpečiť kontajnerové stojiská pred vniknutím medveďa hnedého sa viac ako zdvojnásobil. Z pôvodných 151 narástol na 360, upozornila Správa TANAP-u.

Koniec správy.

Vážená správa TANAP – u !

Vysoko si cením Vašu ochranársku prácu a vôbec, starostlivosť o prírodu. Rovnako aj nekompromisnú kritiku developerov a úplatných úradníkov, ktorých nezaujíma, či v chránených územiach ostane priestor pre zver a samotnú prírodu. Bez mihnutia oka sa vydávajú povolenia na výstavbu kde – čoho pomaly na vrcholoch hôr. Toto si naozaj cením.

Ak však najbližšie niečo vypustíte na verejnosť, dopredu si premyslite súvislosti. Tým chudákom medveďom nikto nedáva informácie o tom, že odpadové hospodárstva – zhromaždiská odpadov v sídlach – nie sú zabezpečené troma zámkami a klietkou. Oni prídu do obydlí, pretože ich silnejší vyhnali zo „svojho územia“. Keďže mimo lesa nenájdu lovnú zver ani lesné plody, hľadajú kde a čo sa vyskytne. Čuch ich dovedie v prvom rade ku kontajnerom. Ak bude jedno stojisko kontajnerov zabezpečené, budú hľadať iné. Ak nenájdu, vezmú útokom zdroje vôní, kuchyne, cukrárne, alebo zaútočia na domáce zvieratá a vyplienia záhrady. Alebo sa to nestane ? Stane a je to len otázka času !

Možností veľa nie je, buď pri kontajneri zažijú traumatizujúci zážitok, ktorý si raz a navždy zapamätajú, alebo tam boli ak nie prvý, potom určite posledný krát. Ich inteligencia je síce dosť vysoká, ale aby si medveď dal do súvislostí záujem ľudí s nehroziacim nebezpečenstvom, je nezmysel. Bol hladný a nie málo. Myslím tým toho zo správy TANAP – u. Hlad je potvora a spôsobuje aj to, že tolerancia k hroziacemu nebezpečenstvu je veľmi obmedzená. Môžete ma veselo ukrižovať, ale za svojimi tvrdeniami si stojím.

Sami sa nepriamo priznávate, že ich populácia je premnožená prostredníctvom uvedených počtov povinne zabezpečených kontajnerových stojísk z Vyhlášky. Viac zvierat ohrozuje viac stojísk na rozsiahlejšom území. Nenakukáte nikomu, že to sa len niektorí jedinci, mentálne vykývnutí ľudskou nedbalosťou, túlajú po stojiskách, pretože sa odnaučili loviť. Ako tomu rozumieť ? Za rok sa zase vydá novela vyhlášky s povinne zabezpečeným počtom stojísk kontajnerov, zase na dvojnásobný počet ? V piatom kole bude musieť byť zabezpečené celé Slovensko ! Chcete povedať, že takou vyhláškou je vec vybavená ? Ako som vyššie uviedol, nepriamo sa priznávate k nebezpečnému nárastu počtu populácie medveďov a ich nekontrolovanému, ich vlastnosťami teritoriálneho zvieraťa, vynútenému šíreniu sa do lokalít, kde nikdy neboli ! Ešte Vám nikto nepovedal, že medveď je silne teritoriálne zviera ? Viac medveďov potrebuje viac miesta. Poznám územie, kde sa na 4 kilometroch štvorcových donedávna „tlačili“ piati jedinci. Obkolesovala ich cesta z každej strany, až sa slabší museli presunúť, ďalej na juh, na severe by nemuseli prežiť útoky silnejších. Je ľahšie vydať vyhlášku ako rozhodnúť o radikálnom riešení.

V tomto smere Vám nerozumiem a ani nechcem. Čakajte na obete a potom budete múdri ako rádio. Vymýšľať nejaké nezmyselné dôvody sa dá nejaký čas. Ako ten pán ochranár v sobotu večer v Televíznych novinách na margo medveďa v Žiari nad Hronom v noci z piatka na sobotu. Údajne ich ľudia vyhnali z lesov. Bravo, vrchol tuposti je na svete. Mne to pripadá, že niet toho človeka, ktorý by sa nebál rozhodnutia včítane ministra Budaja. V sobotu večer sa tváril v TN ako keby prvýkrát počul o medvedej populácii na Slovensku. Taká ľahostajná a primitívna drzosť k veciam verejným ma desí viac ako medveď.

Precitlivelosť na svoje práva je adekvátna ignorancii voči povinnostiam.

15.08.2021

Inými slovami povedané, čím viac sa oháňame právami, tým menej si pripúšťame, že máme aj množstvo povinností ! A tých je viac ako práv, aspoň skutočná demokracia je taká. Som unavený hoci len z počúvania toho, ako sa ľudia voči sebe správajú. Ignorancia, netolerantnosť a bezohľadnosť, to sú atribúty, ktorými tento národ prekypuje výdatne. Svojho času Viliam [...]

Invázia, alebo záchrana holých životov ?

19.06.2021

Pred pár rokmi som si kládol takúto otázku v súvislosti s masívnym prílevom migrantov do Západnej Európy v inom blogu. Zverejnil som ho na stránke „SME“. Dnes už tam nie je, ale podobnú otázku, trošku v inom zmysle si môžeme položiť aj dnes. „Ako ochránime svoje holé životy proti invázii medveďov“ ? Chceme, či nechceme, je to realita a kto sa [...]

Moja druhá AstraZeneca a čo na to moje telo ?

17.06.2021

More sťažností na pochybenia Národného centra zdravotníckych informácií ( NCZI ) v súvislosti s omeškanými pozvánkami na druhé očkovanie sa mňa osobne nedotklo. SMS výzva na druhé očkovanie prišla v pohodlnom predstihu. Ktokoľvek by si s týždňovým predstihom vedel svoj čas zadeliť, poprípade preplánovať si termín. Dokonca sa pripomienka zopakovala 1 deň pred [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

otvoreneoci24

Táto stránka sa venuje všetkému, čo autor vidí, zažije, zaujme ho, poprípade zažil a zaujalo ho to v minulosti. Nevyhýba sa žiadnej téme a niekedy sa zrodí článok napríklad na základe hoci aj správania sa hmyzu. Mám vyhranené názory na mnoho pozemských vecí a život ma vyškolil všestranne. Preto si dovolím vysloviť aj nasledovnú definíciu : Definícia slovenského politika : Ak si myslíš, že tebou volený politik je človek, ktorý ti chce pomôcť a pomôže, zobuď sa. Teba potrebuje iba na to, aby sa dostal tam kde chce byť. Predovšetkým chce pomôcť sám sebe tak, aby si si myslel, že pomáha tebe ! Verí v tvoju naivitu a slepotu voči jeho ťaženiu za bohatstvom a výhodami, voči jeho úskokom a klamstvám. Vytvára dokonalú ilúziu služobníka. V skutočnosti on nič iné ani nevie. Dopraj mu, lebo ak príde iný, nebudeš mať ani ilúzie, iba holý zadok. A on dom na Floride. Tak načo sa rozčuľovať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 60748x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Autor blogu