Nezatracujme pani prezidentku za vymenovanie II. Matovičovej vlády, ako ju nazval Pellegrini.

3. apríla 2021, otvoreneoci24, Politika

Aj ja patrím medzi tých, ktorí by Matoviča najradšej už viac na politickej scéne Slovenska nevideli. Pritom som volil OĹaNO, ako najistejšiu možnosť v danom momente. Matovič bol taký drzý, že svoje zotrvanie vo vláde podmienil rozpadom koalície. A on by to urobil bez mihnutia oka. Hádam ani nie je potrebné zdôrazňovať, že jeho myslenie je zastreté mocou a ľudia sú mu ukradnutí. Hrá na city, vynucuje si pochvalu a uznanie, aspoň sa o to snaží, ale príliš mu to nejde. Natoľko chce byť presvedčivý ľudomil, až je to podozrivé a teraz to už skôr pôsobí dojmom Mečiarovského ochotníckeho divadielka.

Prišli by predčasné voľby a v tejto situácii by to asi nebolo práve najlepšie riešenie. Vydieraním si vyhandloval čas. Nič viac, nič menej, iba čas. Odhliadnúc od toho, kto vo vláde sedí, je aká – taká nádej, že sa život nezastaví a namiesto riešenia krízového stavu nebudú na chvíľu bojovať o moc.

Podľa vyjadrení pani prezidentky, toto boli pohnútky, ktoré ju viedli k rozhodnutiu vymenovať vládu v takmer nezmenenej podobe. Chcela urýchlene zachovať jej funkčnosť. Aj keď priamo nehovorí, čo si myslí o Matovičovom vydieračskom kroku, za jej vyjadreniami je cítiť aj dovetok a jasný názor medzi riadkami. Jediné, čo si dovolila poznamenať bolo, že človek sa v strednom veku nedokáže zásadne zmeniť. Touto poznámkou v podstate povedala, že oprávnene môžeme očakávať komplikácie. Evidentne si myslí svoje, čo je cítiť z jej rozhovoru pre denník Sme.

Mohli by sme na ňu kydať oheň a síru. Niekedy je lepšie prešľapovanie na mieste vyriešiť radikálne. Aj mne sa podstatne viacej páči riešenie, ktoré má všetky atribúty ťahu na bránu. Ona zvolila odsunutie predčasných volieb na postpandemické obdobie. Chcel by som tomu veriť, že za 3 – 4 mesiace sa budeme môcť priblížiť pôvodnému životnému režimu. Je to dosť optimistický predpoklad, ale nie nemožný vývoj situácie. Dovtedy sa vo vláde znovu rozhádajú a budeme môcť riešiť predčasné voľby. Nepovedala to na rovinu, ale mám za to, že práve toto si myslí aj ona.

Riešenie pani prezidentky irituje kde – koho. Na prvý pohľad by sa zdalo, že je alibistické, prokoaličné a neviem ešte ako by sme ho mohli nazvať. Áno, ako som napísal vyššie, je možné tomuto rozhodnutiu ledačo vyčítať. Ale z možných zlých riešení, je práve toto riešenie možno to menšie zlo. Predovšetkým vzhľadom na obyvateľstvo, chorobnosť, finančnú situáciu mnohých rodín, kŕčovitý stav v štáte. Padli sme do kategórie „banánová republika“ s nefunkčným parlamentom a navyše nemať ani vládu, by bolo plus na vrch ďalšie bahno. Druhá kríza tejto vlády už nebude trvať tak dlho a jej riešenie už nebude v Matovičových, ale ani v Hegerových rukách. Koalícia sa rozsype ako domček z kariet od večera do rána. Vyrieši ju Kollár a Pellegrini.

Pellegrini nešetril kritikou na koaličné manévre a vyslovil jednu zaujímavú myšlienku. „Možno by nebolo zlé, mať budúcu koalíciu zloženú aj zo strán z opačnej strany barikády“. Ak túto myšlienku čítam správne, vážne uvažuje o možnej spolupráci s Kollárom a možno aj s inou, ako sa vyjadril, ktoroukoľvek príčetnou stranou, aj zo súčasnej koalície. Ak nejaká, samozrejme, prežije očakávané opakované zemetrasenie. Už samotné vyslovenie myšlienky o takej koalícii je na Slovensku pokrok a ak je to myslené úprimne, zasluhuje si pozornosť. A nesťažuje sa ani na pani prezidentku, dokonca si pochvaľuje jej snahu o nestranné a korektné konanie. Čo dodať. Voľby budú zaujímavé.

Lego sa začína skladať. Sú to znaky vážnej prípravy na predčasné voľby a povolebné koaličné rozhovory. A počíta sa aj s podporou pani prezidentky.